Billedkunstens Dag 2025 fik luft under vingerne

Billedkunstens Dag blev igen i år en stor succes med rekordmange deltagere og stor bredde i såvel institutionstyper som aldersgrupper, genrer, temaer, materialer og geografi. Det er ganske vist: En lille fjer kan blive til prægtige vinger, og det hele letter, når bare man samarbejder!

Der er ikke kun tale om en smuk metafor for en begivenhed, som år for år bliver større og mere veletableret – nu med deltagelse af flere end 200 institutioner og 20.000 børn og unge. Nej, fugle og fjer spillede en stor rolle på Billedkunstens Dag 2025.

I Viborg lavede Kulturskolens fritidshold og kultursporsklasser fra kommunes folkeskoler fugle i hvidler i samarbejde med Skovgaard Museet, og på selve Billedkunstens Dag kunne besøgende på museet selv lave en fugl. Den store samling af vidt forskellige fugle blev udstillet i museets have.

Årets ubestridte hit var zentangle-fjerene, der var med i inspirationskataloget for 2025. Idéen er oplagt som et projekt for en hel skole, hvor hver elev bidrager med én eller flere omhyggeligt udsmykkede fjer, som så indgår i et fællesværk: vinger i fuld menneskestørrelse og med oplagt fotomulighed. Der blev basket med vingerne på bl.a. Frederiksberg Skole i Sorø, Brørupskolen, Næsby Skole, Vejlefjordskolen, Roskilde Kulturskole og M.C. Holms Skole i Nykøbing Mors.

Det var dog ikke kun fjerene, der slog an fra årets inspirationskatalog. På bl.a. Skrillingeskolen i Middelfart og på Nørrebro Park Skole blev der lavet variationer over “Råsyltede robotter”.

Råsyltede robotter på Skrillingeskolen

På Hørup Centralskole arbejdede ca. 250 elever med vævning i papir inspireret af kunstneren Mette Mailund Strong. Forinden havde lærerne været på workshop, så de var klædt på til projektet, og i løbet af uge 11 arbejdede klasserne med deres værker. Det hele blev afsluttet med en fernisering på den fælles udstilling ”Papireksperimenter”.

En anden idé fra kataloget – med et andet vinget væsen – spillede hovedrollen på Ulstrup Billedskole på Billedkunstens Dag. Her kreerede børnene nemlig sommerfugle, som afslutningsvis indgik i et animeret fællesværk. Den poetiske lille film “Sommerfugle” kan ses her.

Sidste års færøske papirklip og fjerene, der blev aktualiseret af Island i år, er eksempler på, at inspiration ’smitter’ på tværs af de nordiske lande, præcis som det er grundtanken i projektet ”Billedkunstens Dag i Norden”. I år bidrog Kunst i Skolen i Norge bl.a. med ’vrede blomster’ i inspirationskataloget, og dén idé optrådte ikke kun på skoler i Norge, men blev også taget op af Kulturskolen Roskilde.

Billedkunstens Dag i andre nordiske lande
Med et forspring på næsten 10 år er Danmark stadig det land, hvor Billedkunstens Dag er mest udbredt, men begivenheden begynder at vinde fodfæste i de øvrige nordiske lande, ikke mindst i kraft af samarbejdet omkring projektet ”Billedkunstens Dag i Norden”. Initiativet til projektet er taget af Kompetencecenter for børn, unge og billedkunst og Danmarks Billedkunstlærere, som også står bag Billedkunstens Dag i Danmark. I begyndelsen af maj var der fællesnordisk netværksmøde i Oslo med erfaringsudveksling og videreudvikling af Billedkunstens Dag i de øvrige nordiske lande på programmet – og vældig god energi, som lover godt for de kommende år.

I Island, hvor Billedkunstens Dag også har flere år på bagen, var årets fælles tema inspireret af værker af den amerikanske kunstner Jen Stark, der er kendt for sine farverige “Drip”-værker – baseret på idéen om utæt maling. Stark henter inspiration fra legetøj, pop-up-bøger, natur og videnskab, herunder visuelle systemer som plantevækstmønstre, geografiske højdelinjer og geometri. Det er måske en idé, der drypper ned i næste års inspirationskatalog?

Siden sidste år er Sverige kommet med i Billedkunstens Dag via gode kræfter i den genopstandne Bildlärarnas Riksförening. Sverige debuterede med manér med et stort projekt i Nynäshamn lidt syd for Stockholm, hvor seks af byens skoler deltog i en fælles udstilling med værker, der på forskellig vis omhandlede havmiljøet. Udstillingen på en offentlig plads midt i byen blev godt dækket af lokale medier og var velbesøgt trods sne og kulde – og håbet er, at flere skoler og kommuner i Sverige nu har fået øje på ’Bildkonstens Dag’ og vil være med til at fejre begivenheden i landet næste år.

Fra udstillingen i Nynäshamn – skriftbilleder, skraldeskabninger, digte m.v.

Mere hav i det offentlige rum
Også i Danmark indtog hav og havskabninger flere steder det offentlige rum. Billedskolen Gribskov fejrede Billedkunstens Dag med et optog gennem Gilleleje og fernisering på fællesudstillingen ”Havet, havfruer og andre skabninger”. Et par uger før var alle billedskolens elever og deres familier inviteret til fælles workshop i Kulturhuset i Helsinge, hvor der blev fremstillet gopler og ‘råbefisk’ til optoget.

I Randers blev ca. 13.000 brugte papkrus omsat til værket ”Mange bække små”, en midlertidig fiske-udsmykning af P-huset City udført af artist in residence Anni Holm sammen med 350 børn og unge. Der var på forhånd afholdt en åben workshop på Randers Kunstmuseums billedskole, hvor børnene kunne designe deres egne fisk af papkrusene – og være med til at forvandle et lille udpluk af de 180 mio. papkrus, vi årligt bruger i Danmark, til et forhåbentlig øjenåbnende kunstværk. Det var samtidig en unik mulighed for børnene til at se deres kreative arbejde blive en del af et større kunstværk i det offentlige rum.

Havet og livet i havet var i det hele taget populært på Billedkunstens Dag i år. På Vonsild Skole var fællestorvet omdannet til ”Havets bund”, og på Mølleskolen Ry arbejdede børnene fra 0.-5. klasse, i alt 26 klasser, med temaet ”På dybt vand” omsat i collage, tegning, dekoration af toiletter m.v. De to skoler er i øvrigt gode eksempler på skoler, som integrerer Billedkunstens Dag i planlægningen, så dagen helt selvfølgeligt indgår i skolernes årshjul. Dem bliver der heldigvis flere og flere af.

Masser af synlighed – også på Facebook
Billedkunstens Dag bød i år på mange udstillinger og andre events i det offentlige rum, hvilket giver rigtig god synlighed både for begivenheden i sig selv og for billedkunst for børn og unge i det hele taget. Et vigtigt online forum, som sikrer synlighed og videndeling i forbindelse med dagen, er Facebook-gruppen Billedkunstens Dag. Gruppen er heldigvis også i år blevet brugt flittigt til at dele idéer, oplevelser og erfaringer fra dagen – og ligeledes til at dele begejstring. I gruppen finder man mange udsagn som ”For 10. år i træk har vi haft året bedste onsdag, Billedkunstens Dag […] Vi glæder os allerede til næste år” (Bøgevangsskolen), ”Billedkunstens dag er en super dag 💙” (Skovlyskolen) eller simpelthen ”Vi elsker Billedkunstens Dag” (Skærbæk Skole). Vi håber, at denne begejstring breder sig endnu mere over hele Norden i løbet af de kommende år.

Vi ses til Billedkunstens Dag 2026!


Bonusbilleder:


Bemærk: Billederne i denne artikel er for de flestes vedkommende ‘høstet’ i Facebook-gruppen Billedkunstens Dag, hvor man kan finde mange flere billeder og mængder af inspiration. Andre billeder er fundet på de medvirkende institutioners egne Facebook- eller hjemmesider. På Kompetencecenter for børn, unge og billedkunsts hjemmeside kan man læse meget mere om Billedkunstens Dag og projektet ”Billedkunstens Dag i Norden”. Her finder man desuden en stribe oversigtsartikler fra tidligere år.